„Дете је књига из које читамо
и у коју бисмо требали писати“
 
  ПОЧЕТНА::
   
 
АКТУЕЛНО

ВИДОВДАНСКА ПРОСЛАВА-28.6.2017.


Видовданска прослава је обележена луткарстом представом "Маша и медвед", сценарио и режија вероучитељ-Драган Радичевић.Програм је настављен рецитацијом која је награђена на смотри рецитатора у извођењу ученика Стефана Милијашевић, а потом су прочитана имена најбољих-одличних ученика и ученика који су освојили награде на такмичењима и сви они су награћени књигама.

 

 

ДАН КЊИГЕ ОБЕЛЕЖЕН У ШКОЛИ -ЋОПИЋУ У СПОМЕН


Поводом националног Дана књиге (28. фебруара), дана када је давне 1832.године основана Народна библиотека Србије, у ОШ „14.октобар“ у Драгинцу овај датум(28.2.2015.) обележен је свечано јавним часом у коме су учествовали: представник Библиотеке Вуковог завичаја  из Лознице Томислав Чотрић, песник и некадашњи директор и наставник ове школе Марко Аврамовић, који је овом приликом школи даровао стотинак наслова нових књига. Школска библиотека  обогаћена је и примерцима“ Дневника“,Игњата Васића, оснивача лозничке библиотеке, која спада у ред најстаријих културних институција овог типа у Србији . Поред њих чланови ликовне  и литерарне секције школе са својим наставницима овогодишњи Дана књиге посветили су нашем великом писцу Бранку Ћопићу и стотогодишњици његовог рођења, својим илустрацијама мотива и јунака из Ћопићевих дела као и рецитовањем његових песама, док је Марко Аврамовић своје донаторство школској библиотеци пропратио казивањем  својих стихова.

У нашој школи, 13.02.2015. обележен је Национални празник Републике Србије, Сретење-Дан државности Србије.Јавни час посвећен овом празнику, у присуству ученика и наставника, презентовала је наставница историје Драгица Савичић.Иначе, Дан државности обележава се 15. и 16. фебруара у спомен на 15.фебруар 1804. године када је у Орашцу код Аранђеловца, под Карађорђевим вођством, донета одлука о почетку оружаног устанка против отоманске власти(Први српски устанак), као и 15. фебруар1835. године када је на скупштини у Крагујевцу проглашен први устав у нашој историји-Устав Кнежевине Србије, познат као Сретењски устав.

У Београду, 24.јануара 2015. у сусрет Савиндану додељено је високо признање нашој школи-Благодарје.Благодарје стиже у тренутку када наша школа као просветитељска установа почиње припреме за јубиларну тридесету манифестацију "Дани дечје поезије и прозе".Наша школа годинама подстиче дечје стваралаштво у песништву и нарацији чиме доприноси основним вредностима Светосавља-унапређивању и развијању писмености и књижевности код Срба.Удрижење књижевнка Србије препознало је значај нашег деловања на шта смо веома поносни..