zaglavlje  
„Дете је књига из које читамо
и у коју бисмо требали писати“
 
  ПОЧЕТНА::
   
 

14.OКТОБАР 2017.


Комемомартивна свечаност обележавања 76. годишњице страдања у Драгинцу одржана је у суботу, 14.октобра 2017. године.На комеморативном скупу крај спомен костурнице присуствовали су:

 • Негован Станковић, државни секретар Министарства за рад...
 • Радован Дивнић, заменик градоначелника Лознице
 • Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника Лознице
 • представници наше школе и наши ученици
 • удружења опредељена за неговање традиције ослободилачких ратова Србије...

У суботу, 14.октобра прославили смо и 178. година школе. Дан школе је посебан дан за ђаке и наставнике.

Свечано обележавање Дана школе почело је у 13ч сечењем славског колача.

Дан школе је прослављен у духу пријатељства, радости и дружења .Наша школа била је домаћин многим гостима.

14.OКТОБАР 2015.


Комемомартивна свечаност обележавања 74. годишњице страдања у Драгинцу одржана је у среду, 14.октобра 2015 године. После помена жртвама и  полагања ванаца, уприличен је уметнички програм који су извели глумци Народног позоришта у Београду и хор Ноктурно.У среду, 14.октобра прославили смо и 176 година школе. Дан школе је посебан дан за ђаке и наставнике.

Програм који су извели глумци Народног позоришта у Београду

Дан школе је прослављен у духу пријатељства, радости и дружења .Наша школа била је домаћин многим гостима.

14.OКТОБАР 2014.


Комеморативна свечаност обележавања 73. годишњице страдања у Драгинцу одржана је у уторак, 14. октобра 2014. После помена жртвама код споменика у Драгинцу, венце су положили представници Владе Србије, града Лознице, ОШ “14. октобар” у Драгинцу, као и представници удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. Изведен је је и краћи културно-уметнички програм.Програм је припремио Центар за културу из Лознице(градски хор и рецитал који су извели ученици Гимназије "Вук Караџић").

У уторак, 14.октобра прославили смо и 175 година школе. Дан школе је посебан дан за ђаке и наставнике.Гости наше школе били су:

 • Драган Поповић, државни секретар у Министарству рада и социјалне политике
 • Видоје Петровић, градоначелник Лознице
 • Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника Лознице
 • Јовица Тодоровић, председник Скупштине града Лознице
 • представници Војске Републике Србије
 • представници цркве и локалне заједнице
 • представници Удружења бораца

Програм је почео обраћањем директора школе Велизара Кондића а потом су ученици нижих и виших разреда извели представе које су припремили са својим наставницима.Дан школе је прослављен у духу пријатељства, радости и дружења као што је то било и 9, 10 и 11.октобра.Тих дана наша школа била је домаћин многим гостима.

14.OКТОБАР 2013.


У нашој школи, 14.октобра пригодним програмом обележен је Дан школе.Поздрављајући госте(представнике Града, Школске управе,представнике Цркве, драге колеге, пензионере и ученике), директор школе Велизар Кондић је рекао:"Данашњи дан је круна времена које је иза нас, круна свега онога што смо урадили у протеклој години и ево крунисали низом догађаја које смо објединили под називом Октобарски дани у Јадру, где смо уткали сва дешавања везана за сећања на оне који су своје људске животе несвесно узидали у темеље Драгинца док их је непријатељ у лику немачког фашизма уздигао на пиједесетал бесмртника и трагичара 20 века где је стрељан велики број деце, жена, старих и младих житеља околних села али и избеглица из Босне и Мачве."

Према његовим речима сваке године је мањи број ученика.Само пре 15-ак година у матичној школи са ИО било је преко 800 ученика.Данас је ситуација веома неповољна.Данас школа има 19 одељења од чега шест у комбинацији и једно неподељено у ИО Јаребице које данас има 6 ученика.Нашу школу данас похађа укупно 265 ученика (матична школа +ИО).Наша школа има подршку града Лознице,родитеља,МЗ-ца уз чију помоћ смо ове године радили на уређењу школских зграда и побољшању услова рада.Крајем октобра прошле године замењен је комплетан целовод у школи, преко 3,5 км цеви, прешло се на нови начи грејања путем пелета који је еколошки чистији.Циљ је да се још више унапреди настава, набавком разних наставних средстава за кабинете и обезбеде још бољи услове за рад јер школа је смисао живота овог места.

Обележавању дана школе присуствовали су бројни функционери:

 • Негован Станковић, државни секретар у Министарству рада и социјалне политике
 • Ненад Боровчанин, државни секретар у Министарству спорта и омладине
 • Јовица Тодоровић, председник скупштине града Лознице
 • Видоје Петровић, градоначелник
 • Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника
 • Дако Вучетић, заменик градоначелника

Поред њих били су присутни и представници Војске РС, потомци жртава, бројни мештани, као и ученици и запослени наше школе.Програм су приредили глумци из Београда, Лепомир Ивковић и Миодраг Мандић Манда, као хор КУД-а "Лола"

 

Као и сваке године, 14.октобра, присуствовали смо на помену и комеморативном окупљању палим жртвама код споменика чији је покровитељ Влада републике Србије која је овај догађај уврстила међу десет најзначајнијих датума у нашој историји.Све ово наведено сведочи о посебности наше школе и њеном месту и улози како у самом месту тако и у образовном систему јер манифестацију са оваком традицијом и нивоом тешко да има још нека школа у нашој земљи.
Након полагања венаца и програма код споменика, гости су нам се придружили у школи где је настављен програм који су припремили чланови рецитаторске и драмске секције као и хор.Драмска секција извела је представу "Нада" по тексту вероучитеља Драгана Радичевића.