zaglavlje  
„Дете је књига из које читамо
и у коју бисмо требали писати“
 
  ПОЧЕТНА::
   
 

14.OКТОБАР 2019.


Дан школе- наша школа је прославила 180. година постојања и рада
Комеморативни скуп поводом обележавања 78. година од страдања становништва из овог дела Јадра у октобру 1941. године.

Јубилеј је прослављен уз присуство великог броја гостију. После ломљења славског колача, уследила је химна „Боже правде“ коју је извео хор наше школе под руководством наставника Дејана Митровића.

„Здравицу“  Љубивоја Ршумовића говорио је Aндреј Никић, ученик петог разреда наше школе. Присутнима су се обратили Зоран Антић, државни секретар, Радован Дивнић, заменик градоначелника и  директорка школе Светлана Алимпић Ђокић.

Кратки играни приказ драмске секције наше школе извели су ученици виших разреда. Драмаски текст под називом „СЕМЕНКЕ“, рађен по тексту вероучитеља Драгана Радичевића, а уз помоћ наставника Јасмине Томић и Велизара Кондића.

Ученици другог разреда Бојић Анђела и Бојан Грујичић рецитовали су  песму „Тајна“ Мирослава Антића, а потом је уследио сценски наступ њихових другара под називом „Бубамара“ који је са својим ученицима припремила учитељица Снежана ПуцаревићУченици четвртог разреда које води Вида Митровић припремили су краћи програм. Прво су извели адаптацију текста „Мачак отишао у хајдуке“, а потом и плесну игру „Мајмунски плес“.

 Ученица четвртог разреда из издвојеног одељења у Великом Селу, Иве Алимпић улепшала је  програм извођењем композиције „Разгранала грана јоргована“. ПОГЛЕДАЈТЕ ФИЛМ!


У спомен-комплексу у Драгинцу 14.oктобра 2019. године је одржан комеморативни скуп поводом обележавања 78. година од страдања становништва из овог дела Јадра у октобру 1941. године. Државној церемонији, коју су организовали Влада Србије и Одбор за неговање традиција ослободилачких ратова Србије, присуствовали су представници цркве, Војске Србије, градске управе у Лозници, месне заједнице, драгиначке школе, више удружења грађана и потомци и сродници невино страдалих мештана. У име Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања обратио се државни секретар Зоран Антић. Он је подсетио на историјске чињенице и указао на значај очувања сећања на недужне грађане који су били део крваве одмазде немачког окупатора.

У име Града Лознице окупљенима се обратио Радован Дивнић, заменик градоначелника Лоyнице, рекавши да се никада не смеју заборавити злочини и драгиначке жртве,

Уз опело жртвама и полагање венаца крај споменика, уметнички програм извели су глумци из Београда, виолински дуо Филхармоније младих Борислав Пашћан“ и вокални ансамбл Ноктурно.

ПОГЛЕДАЈТЕ ФИЛМ!

14.OКТОБАР 2017.

Комемомартивна свечаност обележавања 76. годишњице страдања у Драгинцу одржана је у суботу, 14.октобра 2017. године.На комеморативном скупу крај спомен костурнице присуствовали су:

 • Негован Станковић, државни секретар Министарства за рад...
 • Радован Дивнић, заменик градоначелника Лознице
 • Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника Лознице
 • представници наше школе и наши ученици
 • удружења опредељена за неговање традиције ослободилачких ратова Србије...

У суботу, 14.октобра прославили смо и 178. година школе. Дан школе је посебан дан за ђаке и наставнике.

Свечано обележавање Дана школе почело је у 13ч сечењем славског колача.

Дан школе је прослављен у духу пријатељства, радости и дружења .Наша школа била је домаћин многим гостима.

14.OКТОБАР 2015.


Комемомартивна свечаност обележавања 74. годишњице страдања у Драгинцу одржана је у среду, 14.октобра 2015 године. После помена жртвама и  полагања ванаца, уприличен је уметнички програм који су извели глумци Народног позоришта у Београду и хор Ноктурно.У среду, 14.октобра прославили смо и 176 година школе. Дан школе је посебан дан за ђаке и наставнике.

Програм који су извели глумци Народног позоришта у Београду

Дан школе је прослављен у духу пријатељства, радости и дружења .Наша школа била је домаћин многим гостима.

14.OКТОБАР 2014.


Комеморативна свечаност обележавања 73. годишњице страдања у Драгинцу одржана је у уторак, 14. октобра 2014. После помена жртвама код споменика у Драгинцу, венце су положили представници Владе Србије, града Лознице, ОШ “14. октобар” у Драгинцу, као и представници удружења за неговање традиција ослободилачких ратова Србије. Изведен је је и краћи културно-уметнички програм.Програм је припремио Центар за културу из Лознице(градски хор и рецитал који су извели ученици Гимназије "Вук Караџић").

У уторак, 14.октобра прославили смо и 175 година школе. Дан школе је посебан дан за ђаке и наставнике.Гости наше школе били су:

 • Драган Поповић, државни секретар у Министарству рада и социјалне политике
 • Видоје Петровић, градоначелник Лознице
 • Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника Лознице
 • Јовица Тодоровић, председник Скупштине града Лознице
 • представници Војске Републике Србије
 • представници цркве и локалне заједнице
 • представници Удружења бораца

Програм је почео обраћањем директора школе Велизара Кондића а потом су ученици нижих и виших разреда извели представе које су припремили са својим наставницима.Дан школе је прослављен у духу пријатељства, радости и дружења као што је то било и 9, 10 и 11.октобра.Тих дана наша школа била је домаћин многим гостима.

14.OКТОБАР 2013.


У нашој школи, 14.октобра пригодним програмом обележен је Дан школе.Поздрављајући госте(представнике Града, Школске управе,представнике Цркве, драге колеге, пензионере и ученике), директор школе Велизар Кондић је рекао:"Данашњи дан је круна времена које је иза нас, круна свега онога што смо урадили у протеклој години и ево крунисали низом догађаја које смо објединили под називом Октобарски дани у Јадру, где смо уткали сва дешавања везана за сећања на оне који су своје људске животе несвесно узидали у темеље Драгинца док их је непријатељ у лику немачког фашизма уздигао на пиједесетал бесмртника и трагичара 20 века где је стрељан велики број деце, жена, старих и младих житеља околних села али и избеглица из Босне и Мачве."

Према његовим речима сваке године је мањи број ученика.Само пре 15-ак година у матичној школи са ИО било је преко 800 ученика.Данас је ситуација веома неповољна.Данас школа има 19 одељења од чега шест у комбинацији и једно неподељено у ИО Јаребице које данас има 6 ученика.Нашу школу данас похађа укупно 265 ученика (матична школа +ИО).Наша школа има подршку града Лознице,родитеља,МЗ-ца уз чију помоћ смо ове године радили на уређењу школских зграда и побољшању услова рада.Крајем октобра прошле године замењен је комплетан целовод у школи, преко 3,5 км цеви, прешло се на нови начи грејања путем пелета који је еколошки чистији.Циљ је да се још више унапреди настава, набавком разних наставних средстава за кабинете и обезбеде још бољи услове за рад јер школа је смисао живота овог места.

Обележавању дана школе присуствовали су бројни функционери:

 • Негован Станковић, државни секретар у Министарству рада и социјалне политике
 • Ненад Боровчанин, државни секретар у Министарству спорта и омладине
 • Јовица Тодоровић, председник скупштине града Лознице
 • Видоје Петровић, градоначелник
 • Љубинко Ђокић, помоћник градоначелника
 • Дако Вучетић, заменик градоначелника

Поред њих били су присутни и представници Војске РС, потомци жртава, бројни мештани, као и ученици и запослени наше школе.Програм су приредили глумци из Београда, Лепомир Ивковић и Миодраг Мандић Манда, као хор КУД-а "Лола"

 

Као и сваке године, 14.октобра, присуствовали смо на помену и комеморативном окупљању палим жртвама код споменика чији је покровитељ Влада републике Србије која је овај догађај уврстила међу десет најзначајнијих датума у нашој историји.Све ово наведено сведочи о посебности наше школе и њеном месту и улози како у самом месту тако и у образовном систему јер манифестацију са оваком традицијом и нивоом тешко да има још нека школа у нашој земљи.
Након полагања венаца и програма код споменика, гости су нам се придружили у школи где је настављен програм који су припремили чланови рецитаторске и драмске секције као и хор.Драмска секција извела је представу "Нада" по тексту вероучитеља Драгана Радичевића.