zaglavlje  
„Дете је књига из које читамо
и у коју бисмо требали писати“

 

 
  ПОЧЕТНА::
   
 
 
 
ВАРОШИЦА ДРАГИНАЦ ОД 1902. ДО 1941. ГОДИНЕ

.

ауторка изложбе Драгица Савичић, наставница историје

У Музеју Јадра у Лозници 6.новембра 2014. године отворена је изложба Драгице Савичић под називом “Варошица Драгинац од 1902. до 1941. године”.
Поред паноа изложбе посетиоци су могли да виде и у две витрине изложене старе занате и текстилне предмете које су прикупили и изложили ученици седмог разреда са наставницом Љиљаном Арсеновић.

Отварањем изложбе професорке Драгице Савичић под називом „Варошица Драгинац од 1902. до 1941. године" и организацијом трибине „Драгинац, највећа гробница сељака на Балкану" у четвртак 9.октобра 2014. године почела је манифестација „Октобарски дани у Јадру". Први из низа програма организовало је удружење грађана „Меморијал Драгинац" и Основна школа „14. октобар" са почетком у 17 часова у холу матичне школе.

Изложбу је отворила Марија Шћекић Марковић виши кустос Музеја Јадра а на трибини је говорио професор доктор Добривоје Тошковић, дописни члан Академије инжењерских наука Србије, који је пореклом Драгинчанин. 
На изложби „Варошица Драгинац од 1902. до 1941. године" по први пут су презентована историјска сведочанства о овој теми из Међуопштинског историјског архива у Шапцу, Архива Србије у Београду и Музеја Јадра у Лозници.

Изложба показује друштвену историју варошице, најмање и најмлађе по времену свог проглашења, варошице која је статус и краљицино име понела 1902. године. O том периоду историје Драгинца до сада се мало знало, тако да изложба доноси нове, до сада непознате чињенице.

Организатори изложбе:Основна школа “14.октобар” Драгинац , Удружење грађана “Меморијал Драгинац”, ПокровитељГрад Лозница, ауторка изложбе Драгица Савичић, наставница историје.Ликовно-графичко обликовање паноа Слободан Секулић Богдановић. Изложбу отворила Марија Шћекић Марковић, виши кустос етнолог Музеја Јадра.                                  

Да ли Вам се допала изложба?

 

Фотографије са изложбе у Музеју Јадра:
Фотографије са изложбе у ОШ"14.октобар" у Драгинцу: