zaglavlje  

„Дете је књига из које читамо
и у коју бисмо требали писати“

 
  пoчетна: органи школе: угледни часови: секције: фотогалерија: огласна табла: професионална орјентација: контакт:
     
 

 

ПРИРОДА НАМ ДАРУЈЕ - ХРАНА И ЛЕК ИЗ ПРИРОДЕ (МАЈ 2018. )- ФИЛМ!


У петак, 18.маја у нашој школи, у оквиру "Недеље здравља", одржан је угледни час "ХРАНА И ЛЕК ИЗ ПРИРОДЕ". Реализатори часа су учитељи школе од првог до четвртог разреда.

НЕКИ ОД РЕЦЕПАТА СУ:


СОК  ОД  ЗОВЕ

20 свежих цветова  зове, потопити  у  1 л воде  и насећи  на  колутове 1 лимун.Оставити  на  тамном  и  хладном  месту  да одстоји  24 часа. Процедити, додати  700 гр шећера и  један лимунтус.Кад  се  шећер  растопи  сипати у стаклене  флаше.

ПАЛАЧИНКЕ  ОД  БАГРЕМА

Направити  смесу  за  палачинке (јаја, интегрално  брашн, минерална  вода ), додати  две  шаке  искиданих и опраних  цветова  багрема.Испећи  их  и  филовати-СЛАНЕ:кајмак, млади  лук ,млади  сир, СЛАТКЕ: мед  од  багрема.

ПОХОВАНА  ЗОВА (СЛАНИ  ОБРОК)

Набрати  младе  цветове  зове, затим  их  ставити  у  смесу од  пенасто  умућених  јаја, па  у  презле.Пржити  да  порумене  са  обе  стране, ставити  на  салвету  да  упију  вишак  масноће и  служити  са прилозима по жељи.

ПРОЈА  СА  КОПРИВОМ

200 г пројиног  брашна, 200 гр ражаног брашна ,50 мл уља, 400 гр обарене  коприве, 50 гр сира, 3 јаја, 1/3 прашка  за пециво, со. Све  састојке  сјединити и пећи  у  малим  калупима.

 

Приказано је где се која биљка користи, код којих болести помаже, које витамине садржи.Посебну пажњу су привукле активности ученика у домену припреме разних рецепата.Тако да смо могли видети и испробати следеће рецепте:шејк са свежом наном, сок од нане, сок од зове, палачинке од багрема, уштипке од зове, похована зова...

ПОГЛЕДАЈТЕ ФИЛМ!!!

 

 

Угледни часови школске 2016-2017.


ПОСЕЛО-Обичаји из Горњег Јадра(играју ученици наше школе)-Погледајте!

Угледни час српског језика, септембар 2016.године – ЈEДАН СТАРИ ЗАНАТ

Циљ и задаци часа:

  • богаћење језичког израза и фонда речи
  • неговање љубави према народној традицији и култури
  • развијање осећаја за уметничке вредност
  • развијање истраживачког духа

Час је одржан у холу школе, где је постављена изложба старих предмета. Ученици су присутнима презентовали своја истраживања о овој теми. Неки од заната које су приказали су: пинтер, грнчар, лицидер, кујунџија, бомбонџија, казанџија...


Час реализовала наставница српског језика Љиљана Николић са ученицима седмог разреда.

 

Угледни часови школске 2015-2016.


 

3.11.2015. Угледни час из српског језика

Час је одржала наставница српског језика, Александра Станишић.Час је одржан са ученицима шестог разреда у присуству пар колега.

Наставна јединица-ГЛАСОВНЕ ПРОМЕНЕ.

Тип часа-утврђивање.

Циљ часа је примена наученог кроз такмичење група.

Задатак је био да се ученици подсете наученог и примене га у игри-квиз.Квиз је осмишљен по угледу на један квиз што се емитује на телевизији.Предвиђена"игра"била је занимљива.

Овакав начин презентовања часа пријао је свима и показао да се може учити на другачији и занимљивији начин.Одабрана наставна метода била је веома ефикасна.Интеракција међу ученицима је веома успешна.Радна атмосфера била је добра и час је одржан по плану.

 

 

 

 

 

 

 

Угледни часови школ.2013-2014.


Јавни час посвећен- Вуку у част одржан је 8.11.2013.Час IV-ог и VIII-ог разреда су заједнички организовале учитељица Снежана Пуцаревић и наставница српског језика, Љиљана Арсеновић.Први део часа прилагођен је садржају ученика IV-ог, а VIII разред је припремио истраживачки рад о Вуковом делу.У народу се каже:"Ђурђев данак хајдучки састанак-Митров данак-хајдучки растанак." Митровдан крсна слава-заштитник породица које га прослављају и града Солуна где и почивају његове мошти.Осми новембар-дан просветних радника.Упућене су жеље за добро здравље и што више петица.Занимљив је део из Вуковог речника "Субота ђачка бубота". Деца су у то време ишла и суботом у школу.Подучавали су их калуђери.Како нису у то време имали ни свеску ни оловку градиво које су учили морали су да памте.Суботом су их проверавали колико су запамтили од понедељка до петка.Они који нису запамтили ништа добијали су батине.Дешавало се да неко у току суботе буде више пута ишибан.

Занимљив део часа био је завршни део када су ученици IV-ог разреда песму "Песма Вуку Каражђџићу" извели у етно, народном и реп стилу.Фотографије.

Угледни час, новембар 2013.-радионица у сарадњи са родитељима и школском кухињом одржан је у матичној школи у Драгинцу.Изборни предмет: Народна традиција, Верска  настава, разред:први, наставна јединица: Црква-тело  Христово/Славски колач. Коришћена су разноврсна средства за прављење и украшавање славског колача, дрвене боје,босиљак, поскур, рачунар.

Циљ и задаци часа:
-Сазнање ученика о значају Крсне славе; преношењу обичаја везаних за овај догађај „ са колена на колено“
-Сазнање  ученика  да  се славски колач меси освећеном водицом, да је то за  домаћицу велики и свечан тренутак
-Упознавање са обичајима који се тада  поштују
-Мешењем и украшавањем заједничког колача изазвати код деце љубав према овом догађају

Радионица jе реализована као двочас у сарадњи са пекаром „Тодоровић“ чији је власник један од родитеља ученика и школском  кухињом.Радионицу су припремили: Јасмина  Јелачић-професор  разредне  наставе и Драган  Радичевић-вероучитељ

 
 

 
       
 

 
       
   
       
   
       
   
   
 
У ИО Ступница, 8.маја 2013.са почетком у 11ч и 30мин. организована је приредба поводом Ускршњих радости.Организатори приредбе су:Д.Радичевић,М. Пантић,М.Радивојевић,Ј.Митровић,Л.Милановић,Р.Максимовић,сви ученици и предшколска група ИО Ступнице.Приредби су поред ученика и запослених присуствовали бројни гости и телевизија. Погледајте фотографије!
 
Огледно-угледни часови(народне традиције)-Ускршњи обичаји(шарање и кување јаја) одржан је 24.априла 2013. у ИО Ступница.Први час у времену од 10ч и 40мин. до 11ч и 25мин.Извођачи:Милена Пантић и Милојка Радивојевић.Други час у времену од 11 и 30мин. до 12 и 15мин. Извођач:Милојка Радивојевић,помоћник:Милена Пантић. Погледајте фотографије!
 
Ученици наше школе, поводом Ускршњих празника (25.4.2013.), организовали су изложбу јаја,а ученици ликовне секције изложбу радова.У петак 26.4.2013., у центру Драгинца у 11ч организован је Ускршњи вашар.Ученици су продавали нашарана јаја и остале производе које су сами направили(корпице,посуде,накит...).
uskrs3
uskrs6
uskrs2
uskrs5
uskrs7
uskrs1
vasar2
vasar1
vasar3
 
Ученици наше школе,у сарадњи са својим наставником из предмета техничко и информатичко образовање, 25.4. организовали су изложбу радова.
tehnicko1
tehnicko2
tehnicko3
tehnicko4
tehnicko5
tehnicko6
"Ко са биљкама другује,ретко кад тугује", каже стара изрека.Да је она тачна,показали су и ученици нижих разреда наше школе.Они су у понедељак 15.4.2013. организовали "Пролећну радионицу" посвећену лековитим биљкама из њиховог окружења.Сваки разред је имао своју радионицу.Првачићи су правили мед од цвета маслачка,ученици другог разреда салату од сремуша, маслачка, ротквице и зелене салате,ученици трећег разреда правили су сок од коприве,док је задатак ученика четвртог разреда био да израде постере са лековитим биљкама.Свако одељење је читало реферат о једној лековитој биљци а на крају је била приређена дегустација дечијих производа, меда, сока, салата и проје од коприве.
sremus1
sremus3
sremus2